Muszę przyznać, że ostatnio na
rynku wydawniczym mnóstwo jest interesujących książek
skierowanych dla młodego czytelnika. Tak naprawdę, to można mieć
problem jaki tytuł wybrać. Myślę, że trzeba też zerkać na
wydawnictwa i właśnie Nasza Księgarnia nie powinna nas zawieźć.
W tym przypadku moją uwagę przykuła forma graficzna, z którą
spotkałam się już w fantastycznej. książce „Grzyby”
autorstwa Lilianny Fabisińskiej. A wszystko za sprawą
interesujących ilustracji autorstwa Asi Gwis, ogromnie
charakterystycznych i nietuzinkowych, które swoją formą
przyciągają uwagę zarówno starszego jak i młodszego czytelnika.
Barwne, momentami humorystyczne, są ogromnym atutem tego tomu. Co
tak naprawdę nieczęsto się zdarza, bardzo trafny jest tytuł, bo
treść to faktycznie kogel-mogel informacji na temat jaja. Mnóstwo
ciekawych informacji, o połowie nie miałam pojęcia, jak na
przykład różnorodność ich kształtów, kolorów i wielkości.
Niebieskie drozda, prawie jak śnieżna kula zimorodka i wiele
różnych odcieni barw. Mojego syna najbardziej zainteresowała
możliwość przeprowadzania ciekawych doświadczeń z jajek w roli
głównej, nie mógł uwierzyć, że faktycznie zostaje wessane do
butelki i że skorupka może wyglądać jak guma. Trochę jajek na te
badania naukowe straciłam, ale radość badacza była ogromna.
W opracowaniu znajdziemy również
różne formy ozdabiania na Wielkanoc, warto zerknąć może kogoś
zainspirują. Dowiemy się kiedy kury są szczęśliwe, jak wygląda
jajo od środka i o tym co ma z nim wspólnego architektura .
Znajdziemy tu również przepisy, tradycje kulinarne i wiadomości do
czego mogą przydać się skorupki. Do tego moc ciekawostek, również
z artystycznego świata, przesądy i wierzenia i sposoby by
stwierdzić czy świeże i czy na przykład ugotowane.
Zdecydowanie nie jest to książka na
jeden wieczór. Każda strona to moc informacji, bogato
ilustrowanych, zarówno związanych z różnymi dziedzinami wiedzy
jak i życiem codziennym. Czy wiecie, że jajko gotowane dłużej niż
dziesięć minut traci smak lub, że artyści uważają, że jest
wzorem kształtu idealnego? Mało tego, mają one swój światowy
dzień, obchodzony w drugi piątek października, by przypomnieć, że
są one pyszne, zdrowe i potrzebne.
Ja już powoli przygotowuję świąteczne
menu i jajka zdecydowanie będą w nim stanowić silną pozycję. Bo
jak bez nich obejść się gdy mamy w planach sernik, żurek czy
jajka faszerowane??
Zapraszam serdecznie do lektury, która
wciąga, bawi i uczy. Idealna nie tylko w przedświątecznym czasie
a na cały rok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz